Indoor Groene Wand

Indoor Groene Wand

ideeën bekijken

Inspiratie

Hoe gaat het met de winnaars van het Groenste Idee van Haarlemmermeer van de vorige keer? Benieuwd naar wat de prijs hen heeft opgeleverd? Wat hebben ze ervan opgestoken?

Olivier Wegloop bedacht samen met Maurits Groen en Ruud Zanders ‘Kipster'. Zij verzorgen alles wat nodig is om zelf kippen te houden.

"Nadat we hadden gewonnen, waren we overrompeld door alle aandacht die ‘Kippen houden is een eitje' kreeg. Zelfs landelijke en regionale media besteedden aandacht aan ons idee!" Olivier Wegloop kijkt met plezier terug op hun deelname. "Ons bedrijf bevond zich bij aanmelding nog in de startfase. Doordat we meededen, moesten onze producten en diensten snel klaar zijn. Het voelde als een positieve stok achter de deur. Inmiddels hebben we al vijftig klanten en zijn we bezig een nieuwe generatie hokken te ontwikkelen. Mijn tip: Zorg dat je idee heel simpel is uit te leggen, liefst in één zin. Denk vanuit datgene dat je wilt bijdragen aan de samenleving en het milieu. Kipster is duurzaam omdat wat gemiddeld per persoon aan etensresten en keukenafval wordt weggegooid, genoeg is voor een kip om van te leven. De hoeveelheid afval vermindert en als bonus heb je dagelijks verse eitjes!"

Miriam Geurts bedacht een biologische buurtmoestuin voor en door bewoners uit Nieuw-Vennep. Bij ‘De Groenste Tuin' wordt samen gezaaid, geschoffeld en geoogst.

"Ik win nooit wat, daarom had ik niemand in mijn omgeving verteld dat ik meedeed. Plots kreeg ik bericht; de begroting van mijn plan ontbrak. Maar cijfers en ik? Dat is geen goede combinatie! De e-mail belandde in de prullenbak. Maar iets bleef knagen. Ik besloot de gok te wagen en gewoon te beginnen. Het lukte en de begroting stond op papier. Korte tijd later hoorde ik dat mijn idee gewonnen had. Inmiddels draait de tuin geweldig. We hebben actieve vrijwilligers in de tuin en we organiseren veel activiteiten. Van proeverijen waar iedereen aan lange tafels zit tot workshops. We hebben zelfs een eigen Tuinband die regelmatig bij ons optreedt. De tuin loopt goed, maar nu ik een betaalde baan als tuinder heb gevonden, ben ik op zoek naar bevlogen opvolgers! Mijn tip is simpel: duw die beren van de weg en doe gewoon! Het heeft mij zoveel opgeleverd: kennis, zelfvertrouwen, maar vooral vertrouwen in de goedheid van mensen."

Donja Maerten wilde de kinderen van Zwaanshoek groen vervoeren. Een elektrische bolderkar (stint) zou dé oplossing zijn.

"Meedoen was verschrikkelijk leuk! Doordat crowdfunding deel van de wedstrijd uitmaakte, was het heel actief. Veel mensen voelden zich hierdoor ook betrokken bij mijn idee. Iedereen in het dorp zette zich in, bijvoorbeeld met inzamelen van lege flessen, organiseren van picknicks en bingo's en verkopen van zelfgebakken koekjes." Resultaat was dat Maerten 3.000 euro meer ophaalde dan het streefbedrag. "De gemeente had kunnen zeggen: ‘dan investeren wij minder', maar dat deden ze niet! Zo konden we drie in plaats van één elektrische bolderkar aanschaffen en kunnen we dertig kinderen tegelijk vervoeren." Waarom meedoen? Simpel volgens Maerten: "Het is zo leuk om je idee te delen. Ik heb leren netwerken en creatief denken. Meedoen heeft mij echt verrijkt."

Joost Valk kon zijn zonnestalling voor elektrisch vervoer bij De Boshoeve (kinderdagverblijf, naschoolse opvang en natuurwerkplaats) in Nieuw-Vennep realiseren doordat hij meedeed aan het Groenste Idee.

"Samen met Janpeter Eilander en Eva Toele wilde ik dat verschillende elektrische vervoersmiddelen op dezelfde plek konden opladen, ondanks hun verschillende accu-systemen. Ook moest elke (bak)fiets, rolstoel of scootmobiel worden opgeladen met de energie die rechtstreeks kwam van de zonnepanelen die op het dak van de stalling lagen, of het nu zomer of winter was." Volgens Valk is een idee goed als het praktisch is en van nut voor anderen. "Het Groenste Idee draait niet om iets dat winst voor jezelf oplevert, maar moet juist iets zijn dat zonder subsidie en/of crowdfunding niet gerealiseerd kan worden. Als je je idee kunt waarmaken met behulp van commerciële investeringen, past het niet bij deze wedstrijd." Valk is enorm te spreken over de goede begeleiding van One Planet Crowd aan alle deelnemers tijdens het crowdfundingstraject. "We moesten ons individueel echt bewijzen, toch stonden we er samen in!"

Michiel Braam wilde dat zijn straat, Frederiksveld in Nieuw-Vennep, waar alle huizen groen zijn geschilderd, letterlijk de groenste straat van Haarlemmermeer zou worden. Zijn idee, alle daken voorzien van zonnepanelen, haalde het helaas niet. Toch heeft meedoen hem veel opgeleverd.

"Niet alleen heb ik door mijn deelname veel geleerd over opwekken van groene energie. Ook heb ik de gemeente beter leren kennen. De ambtenaren die zich bezighouden met duurzaamheid, zijn echt bevlogen. Het is niet alleen buitenkant. Er klopt echt een groen hart in Haarlemmermeer." Het investeringsbedrag van 5.000 euro per huishouden bleek niet voor alle bewoners op te brengen. Braam begrijpt het. "Niet elk dak zonnepanelen levert evenveel rendement op. Ook mijn huis heeft uiteindelijk geen zonnepanelen om dezelfde reden. Wel ben ik doordrongen van het feit dat we met elkaar de omslag moeten maken van fossiele brandstof naar duurzame energie. We moeten niet wachten op een overheid die subsidies vertrekt. Heb je een innovatief idee? Gewoon meedoen!"