KSH PARK21

KSH PARK21

ideeën bekijken

Ambassadeurs

Voor het Groenste Idee vroegen we negen ambassadeurs om je te inspireren en sparring partner te zijn. Drie deelnemers spreken uit ervaring, want waren bij de vorige eiditie zelf deelnemer. Wie zijn ze? Wat doen ze in het dagelijks leven? Wat vinden ze van het Groenste Idee? Check het hier.

Arjanne Lagendijk: ‘Durf te vragen!'

Een actieve burger die al jaren bewust met duurzaamheid bezig is: Arjanne Lagendijk.  "Zo eet ik zoveel mogelijk biologisch/vegetarisch, heb ik al sinds 2001 zonnepanelen op mijn dak, is mijn huis goed geïsoleerd en haal ik mijn persoonlijke energie uit de natuur. In mijn werk als directeur van NMCX Centrum voor Duurzaamheid kan ik mijn passie voor een duurzame leefstijl combineren met de wens om ook anderen een perspectief te bieden om te werken aan een leefbare toekomst, ook voor onze (klein) kinderen."

Het is dan ook niet gek dat Arjanne erg enthousiast is over het Groenste Idee: "Het stimuleert mensen om na te denken hoe ze duurzame maatregelen kunnen nemen en er ontstaan concrete voorbeelden die andere kunnen volgen. Want alleen met elkaar kunnen we de toekomst veranderen." Als ambassadeur gaat ze uiteraard zoveel mogelijk bekendheid geven aan het Groenste Idee, proberen om verbindingen tot stand te brengen, mensen te stimuleren, uit te dagen en creatieve voorbeelden te verspreiden.

Maak het jury moeilijk
Het advies van Arjanne is om jezelf uit te dagen en buiten de bestaande kaders te denken. Maar ook vooral om ideeën met anderen te delen: "Om met Nils Roemen te spreken: Durf te vragen! Vraag wat je nodigt hebt om je droom te verwezenlijken. En werk aan deze droom die kan uitkomen. En ook degenen die niet in de prijzen gaan vallen kunnen er alleen maar bij winnen!"

Marcel Leek: 'Haarlemmermeer samen groener maken'

“Veel mensen hebben ideeën die nooit tot bloei komen. Want waar kun je zo’n idee kwijt? Met het Groenste Idee is er een platvorm waar bewoners dit kunnen tonen. Van deze ideeën krijg ik energie.”

Gemeentelijk gebiedsbeheerder Marcel Leek vindt dat we samen Haarlemmermeer verder brengen, groener en leefbaarder. Het Groenste Idee helpt daarmee. Voor geïnteresseerden in het Groenste Idee heeft hij een tip: “Probeer te dromen en kijk of je die dromen werkelijkheid kan geven. Probeer vervolgens zoveel mogelijk draagvlak te vinden voor je idee. Ik was laatst bij de bijeenkomst Future Green City en zag een indrukwekkende presentatie van Daan Roosegaarde. Hij laat dromen werkelijkheid worden en zorgt meteen voor genoeg draagvlak.” 

Als gebiedsbeheerder in Haarlemmermeer Zuid is Marcel daar een spin in het web. Hij zorgt voor de kwaliteit van de fysieke leefomgeving binnen het betreffende en leidt het gebiedsteam. Ook overlegt hij met dorps- en wijkraden, inwoners, bedrijven en instellingen. Veelomvattend, verantwoordelijk en divers werk.

Omdenken
Wat kan je als ambassadeur toevoegen aan het Groenste Idee? “Ik kan redelijk omdenken. Een vaardigheid die ook handig is voor deelnemers aan het Groenste Idee. Wat ik ook meeneem is ruim dertig jaar werkervaring in de openbare ruimte. We staan aan het begin van een veranderingen in onze openbare ruimte en een verandering in denken. Wegen zonder verlichting, bomen die lichtgeven, slimmer opvangen van regenwater, een smogvrije omgeving, ik noem wat voorbeelden. Graag wil ik een bijdrage leveren aan die verandering, ik denk graag mee! Tegelijkertijd laat ik me graag verrassen door de initiatiefnemers. Het Groenste Idee draag ik graag uit.” 

Miriam Geurts: ‘Betrek je buurt erbij!'

“Het Groenste Idee is een geweldige kans voor inwoners om een duurzaam project op te zetten. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je buurt. Bedenk een plan en stuur het in. Je weet maar nooit!”

Miriam Geurts is sinds begin dit jaar werkzaam als tuinder in kwekerij Eerlijke Oogst van restaurant Vork en Mes.

Deze baan heeft ze mede te danken aan haar ervaring bij DeGroen(s)teTuin in Nieuw-Vennep, een biologische buurtmoestuin, weet Miriam Geurts. “Deze tuin kon ik opstarten dankzij de subsidie die ik heb gewonnen door mee te doen met Het Groenste Idee in 2013. Dien een duurzaam idee in en wie weet, kan je er iets fantastisch mee doen en je dromen verwezenlijken!” 

Miriam Geurts adviseert vanuit haar eigen ervaringen, belangstellenden goed na te denken op welke manier zij hun steentje kunnen bijdragen aan een beter milieu. “Je hoeft het niet alleen te doen, maar betrek de buurt of buren bij. Samen sta je sterk!”

Deelnemers aan het Groenste Idee kunnen rekenen op Miriam Geurts aandacht en meedenken en ze is graag bereid te adviseren. “Ook kan ik je in contact brengen met allerlei bedrijven in de buurt die mogelijk bereid zijn je te helpen. Tijdens de opstart van de buurtmoestuin ben ik met veel enthousiaste en betrokken personen in contact gekomen, die je graag zullen steunen.”

Als ambassadeur gaat Miriam Geurts de oproep voor Het Groenste Idee delen op de Facebook-pagina van de buurtmoestuin. “Verder wil ik op allerlei manieren proberen zoveel mogelijk mensen te bereiken om Het Groenste Idee onder de aandacht te brengen. Ook zal ik het platform Groen Haarlemmermeer informeren.”

Donja Maerten: ‘Doe het gewoon en vul je idee in!’

“Doe het gewoon, stuur je idee in! Het is zo’n positieve ervaring. Niet alleen lever je een bijdrage aan je omgeving, maar het is leerzaam en heel erg leuk! Ik ben groot fan! Positief ideeën belonen met aandacht, kennis en de mogelijkheid tot uitvoering van het idee. Daar kan je toch alleen maar blij van worden!” Dit is Donja Maerten’s spontane oproep aan belangstellenden voor het Groenste Idee.

Door haar werk bij Stichting Openbare Kantoortijdenschool (SOKS), buitenschoolse opvang, zegt ze heel positief in het leven te staan en door een groene bril naar het leven te kijken. “Kinderen zijn de toekomst. Als we willen dat die toekomst er lekker luchtig, vrolijk en groen uit ziet, dan zullen we daar vanaf gisteren aan moeten werken. Kinderen zien dat zelf heel goed, en mijn ervaring is dat kinderen er vol voor gaan. Heb je een goed idee… dan heb je de kinderen achter je staan. Hun enthousiasme geeft me energie en werkt aanstekelijk. Die insteek is wat ik toevoegen aan het Groenste Idee.” 

Geloof erin
Donja Maerten woont in een klein dorp aan de rand van de gemeente. “In zo’n  dorp is het hebben van een goed en breed netwerk van levensbelang. Er is een zeer grote inzet van vrijwilligers. Wij helpen elkaar graag helpen, dat merk ik elke keer weer. Dat ontroert mij en stemt mij positief. Ik geloof in gemeenschapszin, en in een samenwerking tussen commercie en welbevinden, ik geloof in het Groenste Idee van de Haarlemmermeer!” .

Door haar werk heeft Donja korte lijntjes met scholen en opvang. “Door mijn woonplaats en het vrijwilligerswerk wat ik daar doe ken ik veel dorpsgenoten. En door wat en wie ik ben, ben ik gedreven, enthousiast en zet ik me met liefde en veel aandacht in voor het groenste idee van de Haarlemmermeer.”

Rik Rolleman: 'Help mee footprint te verkleinen'

“Het Groenste Idee vind ik erg belangrijk. Er zijn heel veel mogelijkheden om een bijdrage te leveren aan de circulaire economie of om het gebruik van fossiele brandstoffen te verminderen. We moeten nog veel moeten doen om onze voetprint te verkleinen en onze aarde ook voor de mensen na ons, leefbaar te houden. Het mooie is dat er voor de beste ideeën ook geld en ondersteuning beschikbaar zijn om de ideeën verder te brengen. Juist de lage drempel van het Groenste Idee spreekt mij aan. Wat SHARE is voor de Haarlemmermeerse bedrijven, is het Groenste Idee voor de Haarlemmermeerse inwoners.”

Rik Rolleman gaat over de wijken Floriande en Overbos in Hoofddorp. Ook coördineert hij de afstemming voor alle gebiedsmanagers met het programma Duurzaamheid van de gemeente Haarlemmermeer. Verder is hij raadslid in de gemeente Aalsmeer en voor zijn fractie onder meer woordvoerder duurzaamheid.

Voor iedereen bruikbaar
Als tip voor geïnteresseerden in het Groenste Idee adviseert Rik Rolleman zich te richten op initiatieven die voor iedereen bruikbaar zijn. “Dus vooral toepasbaar in en om het huis. Verander de wereld en begin bij jezelf gaat zeker voor duurzaamheid op”. Als gebiedsmanager ziet hij dat er in de straten en wijken nog veel te doen valt. “Veel huizen zijn nog niet geïsoleerd en er wordt heel veel onnodig elektrische energie gebruikt door alle apparaten maar aan te laten staan of doordat oude koel- en vrieskasten nog veel te veel energie kosten. Bij de huurhuizen is er een grote slag gemaakt met zonnepanelen; de koopwoningen blijven echter achter. Ook zie ik grote verschillen tussen de resultaten met gescheiden afvalinzameling. Ook de groenbeleving is erg verschillend tussen de wijken. Kijk waar het goed gaat en probeer dat om te zetten naar een business case! Beter goed gejat dan slecht bedacht!”

Samen met zijn collega-gebiedsmanagers wil Rik Rolleman de netwerken in de wijken en dorpen in de Haarlemmermeer beschikbaar stellen zodat de ingebrachte ideeën snel gedeeld kunnen worden. “Daarnaast wil ik graag meedenken over hoe de initiatieven verder gebracht kunnen worden en operationeel gemaakt worden. Ik ben opgeleid en jaren werkzaam geweest als bedrijfskundig ingenieur marketeer in onder meer de afvalsector en het openbaar vervoer.”

Als actieve Twitteraar wil Rik Rolleman de informatie over het Groenste Idee verspreiden. Aan de dorps- en wijkraden vraagt hij om hetzelfde te doen. “Deelnemers kunnen mij benaderen om mee te denken om het idee verder te brengen, zodat het idee bij de jury goed aanslaat.”

Olivier Wegloop: 'Een fantastisch initiatief dat je breder kunt trekken'

"Een fantastisch initiatief dat breder zou moeten worden getrokken dan alleen Haarlemmermeer." Dat vindt Olivier Wegloop, deelnemer aan de vorige editie van het Groenste Idee. Met Kipster was hij een van de winnaars. Samen met Maurits Groen en Ruud Zanders ontwikkelde hij een kippenhok met alles erbij wat nodig is. Het motto: 'Kippen houden is een eitje'. De kern is dat het voedsel dat per persoon gemiddeld in de vuilnisbak belandt, voor een kip genoeg is om van te leven.

Als tip voor de toekomstige deelnemers zegt Olivier Wegloop: "Als je een idee hebt, dan is de verleiding groot om alles over het idee zelf te willen vertellen. Realiseer je echter dat de mensen liever willen horen wat jouw idee voor een impact heeft op de samenleving of het milieu dan hoe het precies werkt of tot stand gekomen is."

Als mede-directeur van een communicatiebureau heeft Wegloop veel ervaring met communicatie en wil hij deelnemers begeleiden bij het goed verwoorden van hun idee. Olivier Wegloop vindt dat hij het Groenste Idee veel dank verschuldigd is en is mede daarom inzetbaar waar nodig.

Sonja Olthuis: 'Soms liggen groene ideeën binnen handbereik'

"Groen en duurzaam is een absolute basisvoorwaarde voor ons dagelijks leven. In een groene omgeving voelen wij ons allemaal prettiger. Het groenste idee is een prima initiatief!" Sonja Olthuis probeert haar privéleven en werk als Centrum Manager van twee omvangrijke winkelgebieden en als Hardlooptrainer op een goede en prettige wijze te combineren en uit te voeren. 

Als Centrum Manager is ze in Hoofddorp Winkelstad al begonnen met ‘groene ideeën'. "Op het Groene Loper Festival eind juni 2015 zijn we gestart met ‘guerrilla gardening'. We plaatsen fruitbomen, kruidenbakken, olifantsgras uit onze eigen polder, vlinder aantrekkende planten en legden een groentetuin aan. Alle bezoekers waren laaiend enthousiast en voelden, plukten, proefden en genoten vooral."

Sonja Olthuis adviseert geïnteresseerden om voor in de eigen omgeving rond te kijken naar mogelijkheden. "Soms liggen mooie oplossingen binnen handbereik".

Aarnoud van der Deijl: 'Zoek bondgenoten'

Aarnoud van der Deijl is in het dagelijks leven predikant van de oecumenische kerkgemeenschap De Ark in Overbos en Floriande. "Sinds oktober 2015 zijn we een ‘groene kerk' en proberen we onszelf en onze omgeving te inspireren tot vergroening en verduurzaming."

De predikant denkt dat we in het belang van de kinderen en kleinkinderen zo snel mogelijk moeten overgaan tot een duurzamere levensstijl. "Alles wat die overgang stimuleert, juich ik van harte toe. Het Groenste Idee is zo'n stimulans, omdat het de creativiteit stimuleert. Ik merk bij mezelf al dat het direct gaat borrelen."
 
Aarnoud van der Deijl geeft vanuit eigen ervaring het advies om bondgenoten te zoeken. "Mijn ervaring is dat die zich vaak vanzelf aandienen, als je maar her en der ‘hardop denkt' of ‘hardop droomt' over jouw idee." Daarnaast vindt hij het belangrijk om veel inspiratie op te doen en klein te beginnen. "Alle grote dingen zijn ooit klein begonnen".

Vanuit zijn werk gaat Aarnoud vooral zijn netwerken aanboren. In zijn beroep komt hij met veel mensen op enorm veel terreinen van de samenleving in aanraking. "Aanboren van netwerken werkt hopelijk twee kanten op: mensen aanmoedigen mee te doen met ‘Het Groenste Idee' én mensen met ideeën wellicht in contact brengen met anderen. Ik ga in elk geval beginnen met overal waar ik kom, enthousiast te zijn over ‘Het Groenste Idee'. Verder heb ik er nog niet zo heel veel beeld bij, maar mijn ervaring is - nogmaals - dat je met ‘hardop nadenken' vanzelf van het ene in het andere rolt."

Sandra Heuer: ‘Maak je idee niet te groot: focus!'

"Met een leefbare toekomst ben ik heel bewust bezig. Thuis wekken we onder andere zelf energie op door een zonneboilersysteem en pv-panelen. Ik eet zoveel mogelijk biologisch en uit de streek. Verder probeer ik al het goede van buiten naar binnen te halen, en dan bedoel ik een gezond leefklimaat: frisse lucht, veel daglicht, bronwater en duurzame materialen. Gelukkig kan ik mijn privé en zakelijke drive combineren."

Sandra Heuer is mede-eigenaar van Vital Places voor Healthy Buildings, Happy People. Het bedrijf staat voor vitale leefomgevingen met integrale duurzame oplossingen. "Deze manier van gebouwen ontwerpen en inrichten levert woningen, scholen en kantoren op die energie geven in plaats van energie kosten. Het zijn inspirerende en zuivere omgevingen, gezonde gebouwen waar mensen blij van worden." Verder is Sandra mede-eigenaar van Vital Homes dat een totaaloplossing biedt voor comfortabel, slim en gezond wonen.

Vraag hulp
Het Groenste Idee vindt Sandra Heuer een fantastisch initiatief. "Mensen worden aan het denken gezet hoe ze een groene bijdrage kunnen leveren aan de gemeenschap. Daarnaast vind ik de diversiteit aan Groenste Ideeën heel leuk." Haar advies aan geïnteresseerden in het Groenste Idee is: "Denk niet bij voorbaat dat je idee geen schijn van kans heeft. Maak het niet te groot, focus! En laat meerdere mensen je uitgewerkte voorstel lezen. Zorg dat het zowel het idee zelf als het financiële plaatje zorgvuldig zijn uitgewerkt. Vraag hulp als je er niet uit komt."

Bij een eerdere editie van het Groenste Idee had Sandra Heuer de organisatorische en financiële projectcoördinatie; op dat gebied staat ze open om te sparren met deelnemers. Ze wil via sociale media, de website en binnen netwerken de informatie over het Groenste Idee verspreiden. "Daarnaast kan iedereen mij benaderen om mee te denken om een idee naar een hoger plan te krijgen, zodat een idee bij de jury méér dan een kans krijgt."